Yargıtay, boşanmaya neden olan eşe nafaka verilmesinin kanuna aykırı olduğuna hükmetti. Boşanma Avukatı Seyit Halil Yüzgeç, Merzifon’da yaşan bir çiftin boşanma davasını görüşen Yargıtay’ın, boşanma davasında daha ağır kusurlu görülen eşe nafaka verilmesini kanuna aykırı bulduğunu söyledi. İşte haberin detayları…
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan bir çift boşandıktan sonra boşanan kadın eşine nafaka, eşi ve eski kayınbabasına da tazminat davası açtı.
Davayı görüşen Merzifon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kısmen kabul ederek kadına 250 lira nafaka ödenmesine, tazminat taleplerinin ise reddine karar verdi. Bunun üzerine davalı taraf Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’ne kanun yararına bozma talebinde bulundu.
Yargıtay Kararı Bozdu Davalı tarafından kanun yararına bozma istemini ele alan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği nafaka kararını bozdu. Yerel mahkemenin boşanmada kadını kusurlu bularak boşanmaya hükmedildiği hatırlatılan kararda, TMK’nın 175’inci maddesine göre nafakaya hak kazanmak için kişinin daha ağır kusurlu olmaması şartı arandığı vurgulandı.
Boşanmada Daha Kusurlu Olan Tarafa Nafaka Yok! Daha kusurlu olmasına rağmen kadına nafaka verilmesinin hatalı olduğu belirtilen kararda, “Tarafların kesinleşen boşanma davasının gerekçesinde boşanmaya sebep olan olaylarda davalı kadının kusurlu olduğu kabul edildiğine göre, mahkemece Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesine aykırı olacak şekilde davacı kadının yoksulluk nafakası talebinin kısmen kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir,” ifadeleri kullanıldı.
Kararda ayrıca, Merzifon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin açılan boşanma davasına bakma yetkisinin bulunmadığı vurgulanarak, mahkemenin tazminat istemine ilişkin dosyayı tefrik etmesi gerekirken bu yönde karar vermesinin de kanuna aykırı olduğunun altı çizildi.